Achter de schermen, Werken bij een tijdschrift
comment 1

30 jaar ervaring van een freelance redacteur verzameld in 15 quotes

Christa D’Souza schrijft al ruim dertig jaar voor verschillende tijdschriften, waarvan 21 jaar als freelancer voor de Britse Vogue. Op het Vogue Festival 2015 in Londen vertelt ze anekdotes en geeft ze tips tijdens een masterclass magazine editing. 

Halverwege de jaren tachtig schreef ze tien open sollicitaties naar tien verschillende tijdschriften. Tina Brown, hoofdredacteur van Vanity Fair, was de enige die reageerde: ‘We might have something for you’. Naar het sollicitatiegesprek bracht ze een vel papier met daarop 30 ideeën voor artikelen mee. “Ik weet zeker dat dát de reden was dat ik aangenomen werd. Tachtig procent draait om ideeën als je het wilt maken in de tijdschriftenwereld.”

Inmiddels heeft ze het stadium bereikt dat ze niet meer hoeft te pitchen, maar wórdt gevraagd. Zo schrijft ze voor Amerikaanse en Britse media, waaronder columns voor The Sunday Times, artikelen voor Tatler, W en Glamour en interviewt ze regelmatig celebrities. Ze geeft tips over research voorafgaand aan een interview, dat je niet noodzakelijk een expert hoeft te zijn om ergens over te kunnen schrijven en dat je áltijd je memorecorder moet checken.

Ik heb haar tips verzameld in vijftien quotes:

1. “Oefen je schrijfskills. Excercise that writing muscle every day. Als ik vier weken op vakantie ben en ik schrijf bijna niet, moet ik er zó weer inkomen.”

2. “Ik ben in mijn hoofd altijd ideeën voor artikelen en koppen aan het bedenken. Tachtig procent draait om ideeën als je het wilt maken in de tijdschriftenwereld.”

3. “Lees als een gek.”

4. “Kranten betalen bijna niks en in Amerika betalen ze meer.”

5. “Ook over een saai onderwerp moet je een artikel weten te schrijven. Binnenkort verschijnt er van mij een drieduizend woorden-tellend artikel over tanden.”

6. “Benader een interview als een promotieonderzoek: zoek alle informatie over die persoon op, lees voorgaande interviews, zoek naar interessante details over hun leven. Hoe meer informatie je hebt, hoe beter je stuk wordt. Word helemaal obsessief.”

7. “Soms krijg je maar twintig minuten om iemand te interviewen voor een drieduizend woorden-tellend stuk.”

8. “Zorg ervoor dat je memorecorder werkt of maak notities tijdens je interview. Toen ik ooit een bekende actrice interviewde in Amerika en er bij terugkomst in Londen niets bleek te zijn opgenomen, kon ik wel door de grond zakken. Thank God dat ze het interview nogmaals wilde doen, telefonisch.”

9. “Ik hou erg van schrijven over beauty, ik wil alles uitproberen!”

10. “Ik ben niet echt een modepersoon, dus ik word soms door Alex (Alexandra Shulman, hoofdredacteur van de Britse Vogue, red.) op modereportage gestuurd omdat ik er juist vanuit een ander perspectief naar kijk.”

11. “Ik houd van schrijven vanuit de ik-persoon.”

12. “Controleer jezelf voortdurend. Is het nog steeds interessant wat je aan het schrijven bent?”

13. “De meest mensen lezen niet verder dan de tweede alinea van je artikel.”

14. “Je opdrachtgever moet zich kunnen vinden in jouw standpunt.”

15. “Wees pro-actief. Als je op drie verschillende gelegenheden over een trend hoort, dan is het de moeite waard om erover te schrijven. Wees een goede trendspotter.”

christa-dsouza

De Britse Christa D’Souza begon haar journalistieke carrière bij Vanity Fair. Ze schrijft tegenwoordig voor tijdschriften als Tatler, W en de Amerikaanse Glamour én kranten: The Sunday Times, The Guardian, The Daily Telegraph, The Daily Mail en The Evening Standard. Ze freelancet al 21 jaar voor de Britse Vogue. Ze staat bekend om haar interviews met celebrities en artikelen over onderwerpen rondom gezondheid als anorexia, cosmetische chirurgie, diëten en voeding.

Elke woensdag lees je op Latest Issue meer over de verschillende functies bij de Britse Vogue: features editor, photo editor, art editor, chief sub editor, editor en contributing editor.

0

1 Comment

  1. Pingback: Wat houdt het werk van een features editor in?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


× 5 = forty