Achter de schermen, Covers, Werken bij een tijdschrift
Leave a comment

Achter de schermen van een Vogue-covershoot

Problemen met de douane, kleding die gestolen wordt of te weinig tijd. Fotoshoots op locatie gaan niet altijd zoals gepland. Tijdens het Vogue Festival vertellen Lucinda Chambers, fashion director van de Britse Vogue, en haarstylist Sam McKnight (die aan meer dan tachtig Vogue-covers meewerkte) over (cover)shoots die niet helemaal vlekkeloos verliepen.

Covershoot met Emma Watson (december 2010)

Emma Watson for VOGUE UK December 2010

 De shoot met Emma Watson vond plaats in Parijs. Lucinda Chambers: “Daar aangekomen bleek de Eurostar-treinmanager alle kleding te hebben gestolen die we hadden ingepakt voor de shoot. Toen we het Emma vertelden kon ze alleen maar uitbrengen ‘maar ik heb hier tien jaar op gewacht!’. Ik zei ‘ik heb een paar zonnebrillen in mijn tas en ik heb de assistent gezegd zijn hoed af te doen, dus dat zijn al twee shots’. En het is Mario [Testino, de fotograaf], dus dat komt wel goed. Gelukkig dook er nog een jurk op en die gebruikten we voor de cover. Thank God voor die Valentino-jurk. We hadden nog wat foto’s met mijn zonnebril en de sweater van een assistent en het kwam allemaal goed. Ik denk dat hij [de treinmanager] de haute couture heeft verkocht en het Topshop-spul heeft gehouden”.

Covershoot met Cheryl Cole (oktober 2010)

Cheryl Cole Vogue cover october 2010

 Lucinda Chamers: “Dit was vreselijk. Ze zei dat ze zich niet lekker voelde, hoofdpijn had en zich heel zweterig voelde. Ik zei ‘ga maar even tien minuten liggen’, want ze zweette inderdaad behoorlijk. En ik ben niet een heel moeilijk persoon, maar je hebt een heel grote verantwoordelijkheid tegenover het magazine. Je móet de foto’s hebben. Aan de ene kant wil je hen een goed gevoel geven, maar ze moeten het wel doen. Die avond las ik in de krant in het vliegtuig dat Cheryl Cole opgenomen was in het ziekenhuis met malaria. Dus dat was geen simpele hoofdpijn… Patrick [Demarchelier] was de fotograaf en hij is Frans en hij kende haar niet en hij bleef haar maar ‘Cherie’ noemen. We deden de shoot uiteindelijk in twintig minuten.”

Covershoot met Natalia Vodianova (mei 2008)

Natalia Vodianova Vogue UK May 2008

 De shoot met Natalia vond plaats in Rusland. Chambers: “Een ramp! Het verkeer was een drama. Natalia had eigenlijk geen tijd, want ze organiseerde een drie dagen durend bal en wij hadden zestien foto’s nodig. We hadden ongeveer twee seconden met haar. We hebben deze foto genomen onderweg naar het vliegveld. Ik zei dat ze tegen een kussen aan moest liggen en ik heb de jurk op haar gelegd. We hadden geen tijd om haar die jurk aan te trekken. Het was een van onze best verkopende covers.”

Covershoot in Egypte (met model Tatjana Patitz in 1992)

tatjana patitz vogue uk 1992

 Sam McKnight: “We hadden een cruise over de Nijl geboekt om zo op alle iconische plekken in Egypte te kunnen fotograferen. Maar de kleding werd ingenomen door de douane en ze vroegen een absurd bedrag om ze terug te geven. De fashion director moest achterblijven om te onderhandelen terwijl wij allemaal op de boot zaten te wachten totdat we de kleding weer terughadden. We hebben bijna een week gewacht. De een-na-laatste dag kregen we onze kleding terug. Patrick [Demarchelier, de fotograaf] heeft de meest foto’s gemaakt op de weg terug naar het vliegveld.”

0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


× five = 5