Leestips, Nieuwe edities
Leave a comment

Review: Apartamento – issue 11

Het interieur van fotograaf Maurice Scheltens en beeldend kunstenaar Liesbeth Abbenes, wonend in Amsterdam-Noord, is deze maand in twee tijdschriften te zien: het augustusnummer van ELLE Nederland en het indie magazine Apartamento (waarin Amsterdam-Noord wordt beschreven als ‘het Brooklyn van Amsterdam’) dat twee keer per jaar verschijnt. Zoek de verschillen.

Apartamento, de naam geeft het al een beetje weg, is een interieurtijdschrift. Maar niet op een glossy-achtige manier en zonder de gelikte interieurs waarin niemand lijkt te wonen zoals je in de meeste interieurbladen ziet. Maar op een persoonlijke manier, waar het interieur een kijkje geeft in het leven van de geïnterviewde, maar waar niet de foto’s de hoofdrol hebben, maar het verhaal achter het interieur. Niets is (over)gestyled. An everyday life interiors magazine noemen ze het zelf.

apartamento 11

Je vindt geen interieurtips in Apartamento, maar je krijgt wel een inkijk in de woningen van een veelzijdigheid aan vaak creatieve personen, woonachtig over de hele wereld. Van het Franse Arles naar Manhattan in New York, van een huis diep verscholen in de bossen bij Wenen tot een houten huisje in de jungle van Thailand en van een gezinswoning in Amsterdam-Noord naar een mini-appartement in Tokyo. En alles daar tussenin.

Issue #11 start start met een paar columns die allemaal een link met ‘wonen’ hebben. Over customer reviews van hotels, waardoor de auteur een soort tweedehands gevoel krijgt, omdat hij zich door al die reviews zo bewust is van zijn voorgangers in die hotelkamer: ‘Checking into the hotel, I felt a strong, self-inflicted, Internet-induced déjà vu’. Over het toelaten van bevriende (interieur)journalisten in je woning. Ramdane Touhami’s (kunstenaar en modeontwerper) woningen kwamen de afgelopen tien jaar meer dan twintig keer terug in verschillende tijdschriften: ‘Our neighbours congratulate us in the street for the article and we thrive in our five minutes of decorating glory’. En over hoe heet het kan zijn, hartje zomer in Australie (50 graden): ‘Sometimes when it is unbearable to lie next to another body, my partner or I will pull out a camping mattress and sleep in an open doorway, trying to catch even the faintest breeze’.

Apartamento wordt gemaakt in Barcelona, geschreven in het Engels en internationaal verspreid. Denk niet dat het een plaatjesboek is, voor 12 euro heb je meer dan 260 pagina’s met véél interviews in handen.

apartamento

apartamento

apartamento

apartamento preview

Apartamento is o.a. te koop bij de Bijenkorf in Amsterdam voor €12.00. Oudere issues zijn ook nog online verkrijgbaar voor dezelfde prijs via deze site.

 
 

0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


× 2 = ten