Achter de schermen, Video's & documentaires
Leave a comment

Docu | ‘The Editors Eye’ – een kijkje achter de schermen bij Vogue US

Naast ‘The September Issue’ is er nog een docu gemaakt die een kijkje achter de schermen geeft van de Amerikaanse Vogue: ‘The Editors Eye’. Een documentaire over de fashion editors die verantwoordelijk zijn voor het produceren van de befaamde modefoto’s waar Vogue om bekendstaat en daarmee ook (mede) het modebeeld en de tijdgeest van een bepaalde periode.

Anna Wintour beschrijft ze in de docu als Vogue‘s geheime wapen: “They are the producers, directors, psychiatrists and writers behind it all.” ‘They’, dat zijn Babs Simpson (1947 – 1972), Grace Coddington (1988 tot nu), Tonne Goodman (1999 – nu), Phyllis Posnick (1987 – nu), Jade Hobson (1971 – 1988), Carlyne Cerf (1985 – 1995), Polly Mellen (1966 – 1991) en Camilla Nickerson (1992 – 2005 en 2010 – nu). Ze vinden het lastig om uit te leggen wat hun werk nu precies inhoudt. “It’s about making an image”, weet Tonne Goodman eruit te persen. Maar hoe ze tot dat ‘image’ komen is bijna onmogelijk om uit te leggen. De documentaire doet een goede poging.

Zelfs de drukker belde om te vragen of er een fout was gemaakt met de coverfoto
‘The Editors Eye’ geeft niet alleen een inkijk in het werk van een fashion editor, maar ook van de ontwikkeling van de Amerikaanse Vogue door de jaren heen. Van de eerste foto op de cover (tot 1909 waren het altijd illustraties), de eerste cover in kleur in 1931, de eerste cover onder Anna Wintour (gestyled door Carlyne Cerf en die zo afweek – het model droeg een haute couture-trui van Christian LaCroix en jeans van Guess – dat zelfs de drukker belde om te vragen of er een fout was gemaakt, ze konden niet bevatten dat dit een Vogue-cover was) tot modeproducties die veel ophef veroorzaakten door de poses die de modellen aannamen of de hoeveelheid bloot die er (voor die tijd) getoond werd.

Bekijk de HBO-documentaire, die is gemaakt vanwege het toen 120-jarig bestaan van het tijdschrift,  uit 2012 hieronder.

1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


three × 6 =