Tentoonstellingen
Leave a comment

Tentoonstelling: ‘Alles behalve kleren. Mode, fotografie en magazines’ in Arnhem

Volgens Olivier Zahm, hoofdredacteur van Purple Fashion, kunnen we modefotografie niet los zien van de bladen waarin ze verschijnt: “Het is onmogelijk een modefoto te beoordelen los van de context waarin ze is gemaakt, en dan met name het tijdschrift waarvoor ze is geschoten, de datum en de tijd. Want een modefoto is primair iets wat besteld is, een gecontroleerd en controlerend beeld.” De tentoonstelling ‘Alles behalve kleren’ in Museum Arnhem geeft deze zomer een beeld van de relatie tussen Nederlandse modebladen en hun fotografen.

In de tentoonstelling komen foto’s uit Nederlandse modemagazines als Avenue, Dutch, BLVD., Re magazine, BLEND en Fantastic Man (de eerste vijf genoemden bestaan al niet meer) voorbij aan de hand van thema’s als humor, erotiek en folklore. Niet alleen kun je zien hoe mode in de verschillende periodes na de oorlog een rol speelde, maar ook hoe die thema’s veranderenden door de tijd heen. Zo verschilt de erotiek van de jaren vijftig behoorlijk van de porno-chic die in de jaren negentig in Dutch te zien was.

Inez van Lamsweerde en Vinoodh Matadin
De tentoonstelling ‘Alles behalve kleren’ gaat niet om de Nederlandse modefotografie an sich, maar vooral om de rol van het Nederlandse modetijdschrift als platform voor de ontwikkeling van (jong) talent. Zo kreeg het inmiddels wereldberoemde Nederlandse fotografie-duo Inez van Lamsweerde en Vinoodh Matadin in de jaren negentig voor het eerst een kans bij BLVD., waar ze experimenteerden met digitale fotografie en het achteraf op de computer retoucheren van hun foto’s. Tegenwoordig publiceren ze o.a. in Vogue Paris, Vanity Fair, i-D Magazine, Vogue Italia, W en The New York Times Magazine.

De tentoonstelling is te bezichtigen van 13 juni t/m 13 september in Museum Arnhem.

viviane_sassen1024
Viviane Sassen, ‘Roxane’, Fantastic Man #9 (lente/zomer 2009

Cornelie_Tollens_Maison_Margiela_in_BLVD_juni_19971024Cornelie Tollens voor BLVD. (juni 1997)

 Boudewijn_Neuteboom_mode_in_de_Gerard_Doustraat_Quellijnstraat_De_Pijp_Amsterdam_in_Avenue_1967

Boudewijn Neuteboom, mode in De Pijp, Amsterdam, in Avenue (1967)

 Foto boven: Fred Brommet, Place de la Madeleine, Parijs, 1956

0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


four × 2 =