Fotografie, Tentoonstellingen
Leave a comment

Tentoonstelling: Het werk van de Franse modefotograaf Guy Bourdin

Dat hij zijn stempel heeft gedrukt op de modefotografie is een understatement. Tussen 1957 en 1988 werden in elk nummer van de Franse Vogue twintig pagina’s modereportage gereserveerd voor Guy Bourdin. Hij werd een van de meest invloedrijke en bekendste modefotografen van de jaren zeventig en beginjaren tachtig, net als zijn collega-fotograaf bij Vogue in die periode, Helmut Newton.

Ondanks de populariteit van zwartwit-fotografie, fotografeerde Bourdin in kleur. Hij wilde het liefst serie-spreads maken, foto’s die over twee pagina’s werden verdeeld zodat ze een verhaal konden vertellen, en dat ze vooral niet van tekst werden voorzien. De basis van modefotografie, het verkopen van kleding, beauty en accessoires, was ondergeschikt aan zijn werk: theatrale foto’s met een seksuele of gewelddadige lading, een grafische compositie of een model waarvan vaak slechts een deel van het lichaam te zien was – opvallend vaak alleen de benen.

Ondanks zijn omvangrijke oeuvre is hij niet heel bekend bij het grote publiek. Dat hoefde voor hem ook niet, zo wilde hij ook absoluut geen fotoboeken uitbrengen. Hij hield juist van het idee dat zijn werk in Vogue werd ‘geconsumeerd en daarna weggegooid’.

Guy Bourdin: Image-maker
In het Londense Somerset House is tot 15 maart een tentoonstelling te bezichtigen van Bourdin’s werk ‘Guy Bourdin: Image-maker’: meer dan 200 werken gemaakt tussen 1955 en 1987 – veel nog nooit eerder verschenen – die door een selectie polaroids, schetsen en notitieboeken ook een inzicht geven in zijn werkproces. Naast meer dan 100 foto’s zijn er ook een aantal super 8-films van fotoshoots en schilderijen te bezichtigen.

Klik hier voor meer informatie over de tentoonstelling.

GuyBourdin-CharlesJourdan-8

guy bourdin

guy bourdin rails

guy bourdin blood

guy bourdin

Nars-Guy-Bourdin-holiday-collection-600x388

6_emmanuelle_alt_favorite_martine_de_menthon_stylist

0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


× 2 = twelve