Achter de schermen, Werken bij een tijdschrift
Leave a comment

Wat houdt het werk van een features editor in?

Susie Rushton is features editor bij de Britse Vogue. Op het Vogue Festival 2015 in Londen vertelt ze tijdens een masterclass magazine editing over wat haar werk inhoudt: “Ik ben een soort air traffic controler”.

Ook Susie Rushton drukt ons op het hart: “It’s all about ideas”. Als features editor, een soort chef redactie, bestaat haar werk uit ideeën bedenken voor artikelen en rubrieken in Vogue. “Ongeveer twee procent van mijn ideeën krijg ik erdoor”, geeft ze lachend toe. Vervolgens gaat ze op zoek naar iemand die het kan schrijven. Dat kan een Vogue-redacteur of een freelancer zijn. Ook beoordeelt ze gepitchte ideeën van freelancers.

“Ongeveer 2% van mijn ideeën krijg ik erdoor”

Bij de Britse Vogue werken ze drie maanden vooruit, wat betekent dat ze een seizoen vooruit moet kijken. Ze selecteert artikelen voor aankomende edities, brieft redacteuren en stelt deadlines, overlegt met de art editor en picture editor hoe de features eruit komen te zien, controleert en maakt aanpassingen in teksten van redacteuren tezamen met de eindredactie en schrijft zelf óók nog artikelen. “Ik ben een soort air traffic controller”.

“Sommige lezers kijken alleen naar foto’s, hen willen we ook bedienen”
Hoewel ze zichzelf omschrijft als “more of a words person”, bedenkt ze ook andere vormen dan artikelen om lezers te bedienen, want “sommige lezers kijken alleen naar foto’s.” Dus maken ze listicles (lijstjes-artikelen), plaatsen ze quotes in foto’s of tonen ze bijvoorbeeld het jaar van Cara Delevingne in social media-foto’s (‘YEAR IN THE LIFE’, zie foto boven). Ook dit soort werkzaamheden worden niet per se door een redacteur, maar ook door een features editor gedaan.

Ze sluit af met nog wat tips voor aspirant (freelance) redacteuren:
“Observeer. Waar praten je vrienden over? Zorg dat je een lijst van ideeën bijhoudt.”
“Veel van je ideeën zullen geweigerd worden.”
“Bedenk welk verhaal jij op een unieke manier kunt vertellen, bijvoorbeeld vanuit een persoonlijke ervaring.”

susie-twitterNa haar studie Engels en een master in modejournalistiek, werkte Susie Rushton 10 jaar lang voor The Independent als modejournalist, features writer, features editor en uiteindelijk als hoofd van het wekelijkse magazine Independent. Ze was deputy editor tijdens de lancering van Porter in 2013 en werkt sinds september 2014 als features editor bij Vogue UK. Eerder schreef ze als freelancer ook voor de The New York Times, i-D Magazine, The Gentlewoman en Fantastic Man.

Bron foto Susie: Twitter

Elke woensdag lees je op Latest Issue meer over de verschillende functies bij de Britse Vogue: features editor, photo editor, art editor, chief sub editor, editor en contributing editor. Dit is het laatste deel in de serie.

2

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


5 × five =